La Comunicació No Violenta

És un model de comunicació desenvolupat pel psicòleg nord americà Marshall Rosenberg, que es basa en l’empatia, en l’expressió honesta dels sentiments i en la compassió, tant envers als altres com cap a un mateix.

Partint del principi que totes les accions s’originen en un intent de satisfer necessitats, fins i tot les que ens semblen perjudicials i lesives, el mètode proposa identificar les necessitats pròpies i les de les altres persones. Identificar-les és essencial per empatitzar-hi, i per comprendre-les. El model de Rosenberg es focalitza en l’expressó dels sentiments i de les necessitats, i defuig les crítiques i els judicis morals.

La CNV, com a mètode, es pot fer servir en processos de mediació i en qualsevol altra tècnica de  resolució alternativa de conflictes.

El mètode que proposa la CNV inclou 4 fases:

  1. Observació, se’ls hi fa explicar a les parts el què passa sense fer ús de judicis morals ni crítiques.
  2. Expressar els sentiments amb els que estan vivint el conflicte.
  3. Identificar les necessitats que tenen.
  4. Formular peticions per cobrir les seves necessitats.

La persona mediadora farà servir aquest esquema per demanar a cada part que expliqui el conflicte, i anar identificant els sentiments i necessitats que s’amaguen darrere. Una vegada concretades les peticions aquestes serviran a les parts per arribar a acords,  respectant les necessitats de cadascú, i així poder resoldre el conflicte o malentès.

Més enllà de ser una tècnica ideal per la resolució alternativa del conflicte, també ho és per entendre’s a un mateix, i relacionar-se amb els altres des d’aquest coneixement propi, aprenent a comunicar-se, sense jutjar, sense etiquetar ni categoritzar, fent-ho des de la generositat i l’empatia.

Per fer-vos una idea general dels principis de la CNV desenvolupada per Marshall B. Rosenberg, us recomano el seu llibre. “Comunicación No Violenta. Un lenguaje de vida.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: