És un model de comunicació desenvolupat pel psicòleg nord americà Marshall Rosenberg, que es basa en l’empatia, en l’expressió honesta dels sentiments i en la compassió, tant envers als altres com cap a un mateix.
Partint del principi que totes les accions s’originen en un intent de satisfer necessitats, fins i tot les que ens semblen perjudicials i lesives, el mètode proposa identificar les necessitats pròpies i les de les altres persones. Identificar-les és essencial per empatitzar-hi, i per comprendre-les. El model de Rosenberg es focalitza en l’expressó dels sentiments i de les necessitats, i defuig les crítiques i els judicis morals.
La CNV, com a mètode, es pot fer servir en processos de mediació i en qualsevol altra tècnica de resolució alternativa de conflictes.
El mètode que proposa la CNV inclou 4 fases:
- Observació, se’ls hi fa explicar a les parts el què passa sense fer ús de judicis morals ni crítiques.
- Expressar els sentiments amb els que estan vivint el conflicte.
- Identificar les necessitats que tenen.
- Formular peticions per cobrir les seves necessitats.
La persona mediadora farà servir aquest esquema per demanar a cada part que expliqui el conflicte, i anar identificant els sentiments i necessitats que s’amaguen darrere. Una vegada concretades les peticions aquestes serviran a les parts per arribar a acords, respectant les necessitats de cadascú, i així poder resoldre el conflicte o malentès.
Més enllà de ser una tècnica ideal per la resolució alternativa del conflicte, també ho és per entendre’s a un mateix, i relacionar-se amb els altres des d’aquest coneixement propi, aprenent a comunicar-se, sense jutjar, sense etiquetar ni categoritzar, fent-ho des de la generositat i l’empatia.
Per fer-vos una idea general dels principis de la CNV desenvolupada per Marshall B. Rosenberg, us recomano el seu llibre. “Comunicación No Violenta. Un lenguaje de vida.”

Deixa un comentari