La mediació

Què és la mediació?

Qui més qui menys ha sentit a parlar de mediació com un recurs alternatiu al judical en casos de conflictes de parella, per exemple. Però, de fet, també haureu sentit a parlar de mediadors d’assegurances, de mediadors culturals als museus, i fins i tot de mediadors en COVID19. Sembla que la paraula mediació és fàcil de col·locar a molts àmbits i per a funcions ben diferents, però diria que aquesta pluralitat d’usos la fa un terme i un concepte massa confús. Aquest article només fa referència a la mediació com a procediment de resolució de conflictes.

La mediació com a procediment de resolució de conflictes té el privilegi, a Catalunya, d’haver sigut reconeguda i regulada per llei des de l’any 2001, desenvolupada, ampliada i actualitzada, seguint les directrius europees, per la Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat, i modificada recentment per la Llei 9/2020, del 31 de juliol, de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, i de la Llei 15/2009, de mediació en l’àmbit del dret privat.

La modificació introduïda per la recent Llei 9/2020, de 31 de juliol estableix explícitament que la mediació, en l’àmbit del dret privat, és obligatòria quan s’hagi pactat expressament, o quan l’autoritat judicial, una vegada iniciat el procés, decideixi que les parts realitzin una sessió prèvia obligatòria.

De totes maneres, l’esmentada normativa regula la mediació a l’àmbit privat, i cal tenir present que és una eina fonamental en l’ambit públic i comunitari, per conflictes de veïns, associatius, escolars, etc., per aquest motiu molts municipis disposen del corresponent servei de mediació.

Exactament, en què consisteix una mediació?

La mediació és un procediment de caràcter voluntari i confidencial que s’adreça a facilitar la comunicació entre dues o més persones perquè gestionin per elles mateixes una solució dels conflictes que els afecten, amb l’assistència d’una persona mediadora que actua d’una manera imparcial i neutral.

La persona mediadora el què fa és buscar quin és l’origen, les causes i factors, del conflicte o conflictes entre les parts, per tal de facilitar que cada part reconegui a l’altra part, i alhora, se senti reconeguda . I a partir d’aquí desencallar la comunicació entre elles, per tal d’entendre la pròpia posició i necessitats, així com les de l’altra part. Tot plegat ha de permetre que les parts, arribin a acords per resoldre el conflicte concret, però també les ha de dotar d’eines per entendre’s, en futures situacions de conflicte, sense necessitat de la persona mediadora.

Quins principis han de regir en una mediació?

 • Imparcialitat i neutralitat de la persona mediadora.
 • Confidencialitat de tot el què es digui i tracti durant les sessions.
 • Voluntarietat, un procés de mediació s’inicia i s’acaba quan les parts decideixen. Una sola part pot decidir acabar el procés.
 • Autonomia de la voluntat de les parts. La solució la proposen les pròpies parts.

Quins conflictes poden ser objecte de mediació?

En principi qualsevol contesa, conflicte, diferència d’interessos, entre dues o més persones, que no pot ser resolta per elles mateixes. Per exemple:

 • Separacions i divorcis, i tots els conflictes que es derivin posteriorment en la interpretació del Pla de parentalitat o del conveni.
 • Herències.
 • Conflictes derivats de la cura de persones a càrrec.
 • Successions d’empreses.
 • Conflcites en l’àmbit comercial i activitats econòmiques.
 • Disputes en comunitats de veïns, en l’ús de l’espai públic, convivència, etc.
 • Conflictes a l’àmbit familiar, assetjament escolar o bullying
 • Conflictes entre membres d’associacions i entitats sense ànim de lucre, clubs esportius, etc.
 • En l’ambit penal per establir mecanismes de reparació del dany a les víctimes o la indemnització per responsabilitat civil.

En definitiva, pràcticament, tot conflicte interpersonal és susceptible de millora a través de la mediació. Només en determinats casos la llei determina que la mediació no és possible, com en el cas de maltractaments i violència masclista.

Photo by fauxels on Pexels.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: