La conflictologia

La conflictologia és, en paraules d’Eduard Vinyamata, “El compendi de coneixements i habilitats per ajudar a resoldre crisis i conflictes de tota mena. (…) no es regeix per lleis sinó pel coneixement científic, per l’ètica i per la voluntat de contribuir a l’establiment de la pau sense violència.”

La conflictologia, per tant, engloba totes les tècniques de resolució alternativa del conflicte, anomenades pel seu acrònim en anglès ADR (Alternative Dispute Resolution), com són l’arbitratge, la mediació, la facilitació, els diàlegs apreciatius, la negociació, entre d’altres, que requereixen la intervenció, d’una o més, persona especialitzada que des de la neutralitat ajudarà a les parts a posar-se d’acord.

Però va més enllà de tècniques per ajudar a resoldre o a preveure conflictes, la conflictologia inclou tot allò que s’encamini a transformar la causes que originen els conflictes. Des de grans moviments de component sociològic i ideològic com podria ser la Cultura de la Pau, fins a tots aquells recursos que podem abastar a nivell individual, que ens ajuden a viure en pau i a no percebre els interessos dels altres des de la confrontació i la competència, sinó des de la generositat i l’afecte. Entre aquests podríem trobar, entre moltes d’altres, el coneixement i reconeixement de la intel·ligència emocional, la comunicació no violenta, la meditació, la dansa, la lectura, l’escriptura, l’exercici, etc., en definitiva allò que a cadascú li serveixi per entendre’s millor a si mateix i ser capaç de posar-se al lloc dels altres.

Photo by Ingo Joseph on Pexels.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: